Problémy pro dlužníky i zaměstnavatele, výhra pro exekuční byznys. Výbor sněmovny zamítl teritorialitu

||Problémy pro dlužníky i zaměstnavatele, výhra pro exekuční byznys. Výbor sněmovny zamítl teritorialitu

Problémy pro dlužníky i zaměstnavatele, výhra pro exekuční byznys. Výbor sněmovny zamítl teritorialitu

2020-09-29T10:52:59+02:0029 září, 2020|Aktuality|
Zadluženost českých domácností polovině letošního roku přesáhla 1 872 miliard korun. Celkový počet osob s exekucí se sice meziročně snížil, nejhůře postižené regiony jsou ale vysoko nad celostátním průměrem, kdy například v Ústeckém nebo Karlovarském kraji je více než 16 % obyvatel zatíženo minimálně jednou exekucí. Současný systém, kdy si exekutora vybírá věřitel, značně komplikuje řešení předluženosti lidem, kteří se chtějí ke své situaci postavit čelem a vyhledají pomoc dluhové poradny. Ústavně právní výbor Poslanecké sněmovny minulý týden přitom zamítl přijetí změn, které mohou napravit některé absurdity systému exekucí a pomoci dlužníkům i zaměstnavatelům.

Pan Š. se na mě obrátil s tím, že splácí více exekucí najednou a chtěl by vědět, kolik jich má celkem. Tušil, že jich může mít zhruba 30, neboť žil 10 let na ulici. Z výpisu centrální evidence exekucí jsme zjistili, že jich má skoro dvojnásobek, a to u dvanácti různých exekutorů. Exekutoři na naše žádosti opětovného zaslání dokumentace zpravidla reagují tím, že již dokumentaci dlužníkovi jednou posílali, ať si přijede k nim na exekutorský úřad nahlédnout do spisu,“ vypráví dluhová expertka Agentury pro sociální začleňování Petra Adamovská.

Exekutoři pověření výkonem exekucí pana Š. jsou z různých koutů republiky. Výdaje na různě vzdálené cesty si otec tří dětí nemůže dovolit. Pokud by navíc některý ze vzdálenějších exekutorů jel k panu Š. vykonat takzvanou mobiliární exekuci (prodej věcí v domácnosti), vzrostou tím výrazně náklady samotné exekuce. Celková částka, kterou by měl následně pan Š. zaplatit, se tím ještě zvýší.

Pokud by jeho exekuce spravoval jeden exekutor nebo více exekutorů, kteří jsou ze stejného kraje, bylo by snadnější získat kontrolu nad splácenými exekucemi, celkové informovanosti o předluženosti klienta, a hlavně nižší náklady exekucí. To vše by pak mohlo vést k rychlejšímu umoření vyššího počtu exekucí,“ dodává Adamovská.

Změna by pomohla i zaměstnavatelům

Mezi nejzásadnější problémy na poli vymáhání pohledávek v exekučním řízení dlouhodobě hraje prim absence místního principu a systém volné volby exekutora. Jak je vidno z příběhu pana Š., více exekucí u jednoho dlužníka dnes vymáhá více exekutorů současně. Exekutoři tak duplikují stejné činnosti a zatěžují celou řadu subjektů a ekonomiku jako celek. Nejvíce postiženi tímto systémem jsou kromě samotných dlužníků paradoxně zaměstnavatelé, které zaměstnávání lidí v exekuci stojí statisíce až miliony korun ročně a proto často nepreferují zaměstnávat lidi v exekuci.

V sociálně vyloučených lokalitách je obecně obtížné najít si práci. V době začínající hospodářské krize je pravděpodobné, že to pro dlužníky bude ještě mnohem těžší. „Takzvaná teritorialita exekutorů, po které volají odborníci řadu let a jež zavedly také všechny okolní státy, by situaci mohla radikálně změnit. Neschválení zákonné úpravy v Ústavně právním výboru tuto změnu oddálilo. Nyní bude na poslancích, jestli toto rozhodnutí ještě zvrátí,“ říká David Beňák, ředitel Agentury pro sociální začleňování.