Šance pro starosty. Pojízdné výdejny by pomohly dodávat jídlo většímu množství potřebných

||Šance pro starosty. Pojízdné výdejny by pomohly dodávat jídlo většímu množství potřebných

Šance pro starosty. Pojízdné výdejny by pomohly dodávat jídlo většímu množství potřebných

2020-04-20T10:59:35+02:0020 dubna, 2020|Aktuality|
Potravinové banky shromažďují potraviny a distribuují je odběratelským sociálním službám, jejichž prostřednictvím se dostávají ke koncovým klientům – dětem, seniorům, samoživitelkám, postiženým, lidem bez domova a v nouzi. Tato pomoc funguje na principu přebytků potravin, které jsou bezpečné, ale zároveň jim hrozí nespotřebování a likvidace. V souvislosti s mimořádnými preventivními opatřeními proti šíření nového typu koronaviru čelí potravinové banky mnohonásobně větší poptávce. Projekt pojízdných výdejen, který odstartoval v Jihočeském kraji, by mohl zajistit potravinovou pomoc pro mnohem širší spektrum potřebných.

Podle ředitelky České federace potravinových bank Veroniky Láchové se výrazně navýšil počet lidí, kteří potravinovou pomoc potřebují. „Před zavedením mimořádných opatření jsme se domnívali, že jedeme v maximu kapacit. Najednou jsme během několika dní navýšili obrat několikanásobně – v některých regionech až desetkrát. Fakt je, že je to za cenu mnohem delší pracovní doby a osobního nasazení pracovníků potravinových bank. Prvotní nápor jsme ale naštěstí zvládli,“ popisuje Láchová, jak se činnost potravinových bank změnila.

Pojízdné výdejny jako možnost rozšíření pomoci

Potravinovou pomoc nyní potřebuje i lidé, kteří doposud nejsou registrováni u žádné sociální služby, a proto nemohou služby potravinových bank využívat. Jejich počet se vlivem zavedení mimořádných opatření zvýšil. „Dlouhodobě evidujeme nárůst zachráněných potravin, oproti tomu se ovšem nenavyšuje počet podpořených osob, což je dáno kapacitou poskytovatelů sociálních služeb, kteří potravinovou pomoc odebírají. Protože předpokládáme nárůst množství zachráněných potravin, musíme hledat nové cesty, jak potraviny dostat k lidem, kteří nevyužívají systému sociálních služeb, ale současně žijí na hranici chudoby,“ vysvětluje Veronika Láchová. Východiskem může být takzvaná pojízdná výdejna, která by mohla zajistit dodávky potravin k daleko většímu spektru koncových klientů. Projekt pojízdné výdejny má za sebou první rok pilotáže v Jihočeském kraji.

Pokud žijí v obci nezaopatření senioři, maminky samoživitelky nebo extrémně chudé rodiny nemá starosta mnoho možností, jak jim z hlediska dodávky potravin pomoci. Musel by pro jídlo sám jezdit, skladovat ho a rozvážet. Pro řešení takových situací je ideální právě pojízdná výdejna – starosta se může zaregistrovat jako odběratel, potravinová banka ho zapíše do systému a starosta poté vydá potřebným vouchery na odběr s konkrétním datem a časem, kdy si člověk může vyzvednout potraviny v pojízdné výdejně. „Víme, že někteří naši odběratelé, aby mohli pomáhat, nedodržují potřebné skladovací podmínky a my bychom jim tímto chtěli pomoci a zároveň i umožnit, aby mohli svým klientům poskytnout potravin více,“ dodává Veronika Láchová.

Po ročním zkušebním provozu pojízdné výdejny mají provozovatelé velmi pozitivní zpětnou vazbu. Ukazuje se, že kromě usnadnění přístupu k potravinové pomoci v lokalitách s vysokou koncentrací sociálně vyloučených obyvatel, je tento typ pomoci velmi žádaný zejména v malých obcích. „Projekt se dokonce stal třetím neúspěšnějším rozvojovým projektem v Evropě. Na jeho rozšíření v republice se nám již povedlo sehnat i  finance od Evropské federace potravinových bank ne rozšíření softwaru, který se k výdejnám pojí. Abychom ho však mohli rozšířit do všech regionů ČR, jak máme v plánu, nám ovšem peníze nestačí. V současnosti tedy hledáme donory a věříme, že se náš cíl podaří realizovat,“ popisuje Veronika Láchová plány do budoucna.

Podpořit potravinové banky mohou i občané

V ČR aktuálně působí 14 potravinových bank, které v roce 2019 podpořily zhruba 100 000 osob v nouzi. Každoročně je možné banky podpořit prostřednictvím Sbírky potravin, která se měla uskutečnit jako již tradičně na jaře, ale byla přesunuta na podzimní měsíce. Přispět lze ovšem i nyní, ale pouze v případě, že se jedná o větší objemy potraviny. Zajištění sběru menších objemů momentálně potravinovým bankám personální kapacity nedovolují.

V současné době je podle Veroniky Láchové nejvíce vítaná finanční pomoc, buď formou podpory jednoho z  projektů na www.darujme.cz, nebo přispěním libovolné částky na transparentní účet 2301557135 / 2010.

Fotografie: Instagram @potravinovabanka