Napsali o nás: Příbram má přes čtyřicet problémových lokalit. Žije zde zhruba tisíc lidí

|, Blog|Napsali o nás: Příbram má přes čtyřicet problémových lokalit. Žije zde zhruba tisíc lidí

Napsali o nás: Příbram má přes čtyřicet problémových lokalit. Žije zde zhruba tisíc lidí

2019-12-13T13:58:37+01:0013 prosince, 2019|Aktuality, Blog|
Ačkoliv se Příbram řadí mezi středočeská města s nejvyšším počtem ubytoven, typické sociálně vyloučené lokality na jeho území nejsou. Jsou tu ale oblasti, které se tomu blíží. Tato místa jsou pod neustálou péčí terénních pracovníků Centra zdravotních a sociálních služeb a Městské policie Příbram.

Od roku 2014 spolupracuje Příbram s Agenturou pro sociální začleňování. A právě bydlení bylo vyhodnoceno jako nejvíce problematická oblast. Na území města bylo vytipováno přes čtyřicet problémových lokalit. Součástí analýzy byly mimo jiné rozhovory s jejich obyvateli, doplňkovou metodou pak zúčastněné pozorování (spaní na ubytovně).

V současné době se ve městě realizuje projekt „Podpora sociálně vyloučených a sociálním vyloučením ohrožených obyvatel města Příbram při získávání a udržení si bydlení“. Je zaměřen na prevenci ztráty bydlení, získání a udržení standardního bydlení, snížení kriminality a dalších nežádoucích jevů v objektech vlastněných městem.

Na tento projekt získalo město dotaci z Operačního programu Zaměstnanost ve výši 3 737 025,13 Kč z Evropského sociálního fondu a 439.297,08 Kč ze státního rozpočtu ČR.

„Projekt je součástí komplexního přístupu k problematice sociálně vyloučené lokality a bude realizován ve spolupráci s městskou policií, pracovníky Odboru sociálních věcí a zdravotnictví, Centra sociálních a zdravotních služeb města Příbram, Městskou realitní kanceláří a dalšími zúčastněnými subjekty,“ uvedla Eva Švehlová, tisková mluvčí MěÚ Příbram.

Lokalitami s vyšší koncentrací sociálně vyloučených osob jsou v Příbrami především ubytovny, které jsou z velké části v soukromém vlastnictví. Město Příbram vlastní azylový dům a budovu bývalých kasáren sestávající z ubytovny. Ve sledovaných lokalitách žije přibližně tisícovka lidí.

Zdroj: https://www.pribram.cz/clanek/pribram-ma-pres-ctyricet-problemovych-lokalit-zije-zde-zhruba-tisic-lidi/15085

Autor: Miloslava Ritschlová

Foto: Příbram.cz