Agentura pro sociální začleňování je partnerem mezinárodní vědecké konference XVI. Hradecké dny sociální práce

||Agentura pro sociální začleňování je partnerem mezinárodní vědecké konference XVI. Hradecké dny sociální práce

Agentura pro sociální začleňování je partnerem mezinárodní vědecké konference XVI. Hradecké dny sociální práce

2019-09-12T15:54:45+02:0012 září, 2019|Aktuality|
Jak může sociální práce přispívat k sociálnímu začleňování lidí, potýkáme – li se s nedostatečnými lidskými, nebo finančními zdroji? Jak zachovat pomáhající poslání práce, která má začleňovat sociálně vyloučené? Odbor (Agentura) pro sociální začleňování ÚV ČR je partnerem mezinárodní vědecké konference XVI. Hradecké dny sociální práce: Sociální začleňování v kontextu sociální práce pořádané ve dnech 12. – 13. září 2019 Filozofickou fakultou Univerzity Hradec Králové.

„Sociální práce, dle mého názoru, má usnadňovat proces sociálního začleňování, kterému se Agentura věnuje v praxi, a to zejména na lokální úrovni. Podnětná a důležitá je ale pro nás i spolupráce s akademickou obcí, o to víc, dotýká-li se takto úzce problematiky sociálního začleňování. Proto jsme velice uvítali možnosti sdílení našich poznatků a zkušeností na této prestižní konferenci. Účastníci konference se budou moci seznámit s řadou našich expertů a získat informace o naší práci v sociálně vyloučených lokalitách,“ uvedla Mgr. Markéta Benešová, zástupkyně ředitele Agentury.

Hlavní příspěvek na téma „Jsou změny sociální politiky ČR za čtvrtstoletí výsledkem poznání nebo krizí? Lze s tím něco dělat?“ přednese sociolog a bývalý poslanec parlamentu ČR, PhDr. Ivan Gabal. Za Agenturu v úvodu vystoupí RNDr. Roman Matoušek, Ph.D. s příspěvkem „Řešení vícenásobného znevýhodnění v kontextu evropských, národních a lokálních politik: reflexe zkušeností a výzvy před Agenturou pro sociální začleňování“. Panelové diskuse se zúčastní ředitel Agentury Mgr. David Beňák, Ph.D., ředitel odboru sociálních služeb, práce a bydlení Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, Mgr. David Pospíšil, nebo ředitel odboru politiky bydlení Ministerstva pro místní rozvoj ČR, RNDr. Jiří Klíma.

Řada zaměstnanců Agentury vystoupí v odborných sekcích, které budou probíhat po oba dny. V sekci Sociální začleňování v oblasti bydlení představí naši experti např. problematiku územní dimenze sociálního vyloučení a náklady veřejných rozpočtů vyvolaných bezdomovectvím. V sekci Sociální začleňování v oblasti zaměstnávání se účastníci mohou těšit na popis komplexního a individuálního přístupu k dlouhodobě nezaměstnaným a představení konkrétních zkušeností s projekty vzniklými v rámci Koordinovaného přístupu k sociálně vyloučeným lokalitám.

Více informací o konferenci získáte na webové stránce: https://hradeckednysp.usp-uhk.cz/