KADAŇ SE ZAMĚŘUJE NA PREVENCI KRIMINALITY, TERÉNNÍ PRÁCI A PLÁNUJE I PRACOVNÍ PORADENSTVÍ NEBO EFEKTIVNĚJŠÍ PROJEDNÁVÁNÍ PROBLÉMŮ DĚTÍ A RODIN ZA PŘISPĚNÍ PSYCHOLOGA

||KADAŇ SE ZAMĚŘUJE NA PREVENCI KRIMINALITY, TERÉNNÍ PRÁCI A PLÁNUJE I PRACOVNÍ PORADENSTVÍ NEBO EFEKTIVNĚJŠÍ PROJEDNÁVÁNÍ PROBLÉMŮ DĚTÍ A RODIN ZA PŘISPĚNÍ PSYCHOLOGA

KADAŇ SE ZAMĚŘUJE NA PREVENCI KRIMINALITY, TERÉNNÍ PRÁCI A PLÁNUJE I PRACOVNÍ PORADENSTVÍ NEBO EFEKTIVNĚJŠÍ PROJEDNÁVÁNÍ PROBLÉMŮ DĚTÍ A RODIN ZA PŘISPĚNÍ PSYCHOLOGA

2019-10-22T15:18:09+02:0028 listopadu, 2016|Aktuality|
Kadaň, 28. 11. 2016 – Město Kadaň úspěšně řeší sociální problémy a chudobu svých obyvatel. Kadaň je již pátým rokem zapojena do spolupráce s vládní Agenturou pro sociální začleňování a právě díky této spolupráci se podařilo realizovat celou řadu projektů. V tuto chvíli běží například programy prevence kriminality, terénní práce nebo dluhového poradenství. Město plánuje z evropských dotací také rekonstrukci bytů, které budou sloužit pro sociální účely.

V současné době jsou díky spolupráci města s Agenturou pro sociální začleňování, která prostřednictvím takzvaného Koordinovaného přístupu poskytuje obcím a městům podporu, v Kadani mimo jiné poskytovány služby asistentů prevence kriminality, dluhové poradenství nebo terénní program pro drogově závislé a osoby ohrožené sociálním vyloučením. Poslední jmenovaná aktivita, tedy terénní programy, se například dotkne až pěti set klientů a výrazně tak pomůže se začleněním těchto lidí zpět do společnosti.

Od 1. ledna příštího roku navazuje na předešlé aktivity projekt volnočasového (nízkoprahového) zařízení pro děti a mládež v Kadani a v Prunéřově a v dalších měsících programy na podporu rodin s dětmi, služby pracovního a kariérového poradenství i systém uceleného řešení problémů dětí za využití služeb psychologů a psychiatrů nebo táborů pro ohroženou mládež.
Do konce tohoto roku podá město také investiční projekt na rekonstrukci sociálních bytů v Prunéřově.

„Myslím, že se nám podařilo nastavit efektivní spolupráci s Agenturou pro sociální začleňování, neziskovými organizacemi a dalšími partnery. Celá řada opatření sociálního začleňování se nám daří úspěšně plnit. Abychom však byli na tomto poli ještě úspěšnější, je potřeba změna legislativy, zejména v oblasti nastavení sociálních dávek na bydlení a pravidel veřejné služby.“ říká starosta Kadaně Jiří Kulhánek.

V tomto duchu proběhlo v pondělí 28. listopadu 2016 setkání takzvaného lokálního partnerství. Jde o propojení místních institucí a aktérů (zástupců obce, poskytovatelů sociálních a dalších služeb, policie, úřadu práce, škol a dalších subjektů i jedinců řešících sociální problematiku).Okolo třiceti účastníků se vzájemně seznámilo s podanými nebo už uskutečňovanými projekty a sdílelo vedle zkušeností i plány na další období.

Díky zapojení do Koordinovaného přístupu k sociálně vyloučeným lokalitám mohou město, firmy a neziskové organizace uskutečňovat projekty v oblasti sociálních věcí, zaměstnanosti, bydlení i vzdělávání. „Je to jedinečná šance, jak využít prostředky ze strukturálních fondů a koordinovaně situaci v lokalitách i jejich okolí zásadně změnit,“ vysvětluje ředitel Agentury pro sociální začleňování, Radek Jiránek.