Rozvoj lídrovství a sdílení znalostí: Klíčová témata setkání Platformy pro komunitní práci 2024

||Rozvoj lídrovství a sdílení znalostí: Klíčová témata setkání Platformy pro komunitní práci 2024

Rozvoj lídrovství a sdílení znalostí: Klíčová témata setkání Platformy pro komunitní práci 2024

2024-09-27T09:14:40+02:0010 května, 2024|Aktuality|

Na setkání Platformy pro komunitní práci 7. května 2024 se sešlo 92 účastníků, včetně komunitních pracovníků, zástupců obcí, a vzdělavatelů. Hlavními tématy byly rozvoj komunitního lídrovství, možnosti financování komunitní práce a využití metody ABCD pro mobilizaci místních zdrojů. Diskutovalo se o výzvách v práci s marginalizovanými skupinami a důležitosti sdíleného lídrovství. Součástí programu byla také participativní technika Open Space, která se zaměřila na předávání odpovědnosti mezi komunitními pracovníky a lídry.

Úvodní prezentace se zaměřila na historii a poslání Platformy pro komunitní práci. Klíčové je sdílení znalostí mezi realizátory komunitní práce, orgány státní správy a samosprávy a vzdělávacími institucemi. Cílem Platformy je sjednocení terminologie, podpora metodického rozvoje, sdílení dobrých praxí a řešení aktuálních problémů komunitní práce v České republice. Platforma funguje na dobrovolné bázi a rozhodování probíhá v případě potřeby konsenzuálně.

Dle interaktivní prezentace Zuzany Stankové z Ostravské univerzity je lídr osobou, která má přirozený respekt komunity, je komunikativní, aktivní a inspirující. Prezentace se zaměřila na rozvoj lídrovství v komunitní práci, které je základem pro aktivizaci dalších členů komunity. Důležitým aspektem je, že lídr získává svou pozici díky následovníkům, kteří ho respektují a podporují.
Diskuze formou Open Space se zaměřila na proces předávání lídrovství mezi komunitními pracovníky a lídry. Účastníci řešili otázky autenticity, správného načasování předání odpovědnosti a zvládání nejistoty při této změně. Důležitým aspektem bylo budování důvěry a sebevědomí v roli lídra, a to prostřednictvím bezpečného zapojení do veřejného dění a vyjednávání o roli lídra. Diskutovalo se také o motivaci a reflexi úspěchů jako klíčových faktorech pro dlouhodobou udržitelnost lídrovství.

Setkání Platformy pro komunitní práci 2024 ukázalo, že klíčovým prvkem komunitní práce je posilování lídrovství a efektivní přenos odpovědnosti mezi komunitními pracovníky a lídry. Diskuze a praktické workshopy zdůraznily důležitost budování důvěry, udržitelné motivace a přístupů zaměřených na zdroje v rámci místních komunit. Platforma znovu potvrdila svůj význam jako prostor pro výměnu osvědčených postupů a jako oporu pro rozvoj komunitní práce na úrovni obcí i sociálně vyloučených lokalit.

 


Akce se koná za finanční podpory Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost plus v rámci projektu „Podpora územního rozšíření a metodického rozvoje komunitní práce v území s koncentrací sociálního vyloučení (KP)“, registrační číslo projektu: CZ.03.02.02/00/22_004/0000341.