Týmy asistentů prevence kriminality přijely hledat inspiraci do Ostravy

||Týmy asistentů prevence kriminality přijely hledat inspiraci do Ostravy

Týmy asistentů prevence kriminality přijely hledat inspiraci do Ostravy

2024-08-07T14:48:58+02:001 srpna, 2024|Aktuality|

Agentura pro sociální začleňování uspořádala v červnu ve spolupráci s Městskou policií Ostrava a organizací Cesta von CZ setkání pro asistenty prevence kriminality a jejich mentory. Do Ostravy se sjeli zástupci městských policií a dalších institucí z Brna, Moravského Berouna, Budišova nad Budišovkou či Dvorců, aby sdíleli své zkušenosti z terénu a dozvěděli se interaktivní formou nové poznatky o spolupráci s místními organizacemi a přípravě vhodných preventivních aktivit pro děti a mládež.

V rámci celodenního programu účastníci například tvořili mapy místních zdrojů, které lze využít při práci s dětmi. Knihovny, fotbalové kluby, základní školy, či poskytovatelé služeb se mohou podílet na vytváření služeb pro seberealizaci mladých lidí.

„Asistenti prevence kriminality pojmenovali zdroje, které mohou využít ve svých obcích a jak chtějí rozvíjet vztahy s vybranými organizacemi. I v těch nejmenších obcích se najdou aktivní jedinci či drobné spolky, jimž není budoucnost místních dětí a mladistvých lhostejná“, sdělila konzultantka Agentury Lenka Navrátilová, která akci spolupořádala.

Diskuse se věnovala také nespecifické primární prevenci kriminality, jejímž smyslem je nabízet aktivity snižující riziko vzniku a rozvoje rizikového chování prostřednictvím smysluplnějšího využívání volného času. Asistenti se dozvěděli, jaké zásady dodržovat, aby byla primární prevence účinná, ale také že v primární prevenci nefunguje odstrašování na základě negativních příkladů.

Součástí programu byl i praktický workshop vedený zástupkyněmi organizace Cesta von CZ, které v úvodu představily svůj program Omama zaměřený na včasnou péči a podělily se o své zkušenosti z pořádání dětských akcí. Účastníci si následně ve skupinách vyzkoušeli přípravu jednoduchého projektu. Zadání znělo: naplánovat letní akce pro děti a mládež ve spolupráci s některou z místních organizaci.

V závěru se účastníci podělili o své projektové záměry a zhodnotili, jak jim ostravské setkání může pomoci v jejich činnosti. „Líbí se mi, co dělá organizace Cesta von CZ. Zatím jsem se sní nesetkal. Inspirativní pro mě bylo také to, že jsem se mohl potkat s dalšími kolegy a slyšet, co všechno dělají,“ uvedl jeden z asistentů. Další oceňovali také interaktivní vzdělávací aktivity, které celodenní program provázely. Všichni se shodli, že by se rádi setkali znovu a naučili se další metody, jak rozvíjet potenciál dětí.

Autor: Dominik Plíhal

 


Akce se konala v rámci realizace projektu „Rozvoj systémů pro sociální začleňování“ reg. č. projektu CZ.03.02.02/00/22_004/0000366
.

Na pořádání akce se spolupodílel tým Městské policie Ostrava působící v projektu „Asistenti prevence kriminality v Ostravě“ reg. č. CZ.03.02.01/00/22_018/0000328.