Ukončení spolupráce s městem Sokolov

||Ukončení spolupráce s městem Sokolov

Ukončení spolupráce s městem Sokolov

2024-07-03T18:24:58+02:0024 června, 2024|Aktuality|

Agentura pro sociální začleňování oznamuje ukončení téměř desetileté spolupráce s městem Sokolov, učiněné na základě vzájemné dohody obou stran. Toto rozhodnutí jsme přijali po důkladném zhodnocení a projednání s vedením města s tím, že se naše vzájemné představy o možnostech řešení sociálního vyloučení liší. V tomto smyslu jsme přijali též rozhodnutí zastupitelstva města o ukončení spolupráce.

Činnost Agentury v Sokolově přinesla řadu významných úspěchů, které jsou dokladem toho, že cílená sociální intervence může vést ke konkrétním a pozitivním změnám. Během spolupráce, trvající od roku 2011 (s přerušením v letech 2014 až 2016), se Agentura, město a další místní aktéři snažili o zlepšení životních podmínek obyvatel a řešení problémů sociálního vyloučení v Sokolově. Místní neziskové organizace se za podpory Agentury významně podílely na zajišťování sociálních a dalších služeb pro osoby sociálně vyloučené či sociálním vyloučením ohrožené. Rodinám s dětmi poskytovaly služby v oblasti získávání rodičovských kompetencí a za účelem stabilizace rodin, dluhové poradenství nebo adiktologické a terapeutické služby. Díky podpoře Agentury město významně rozšířilo kapacity asistentů prevence kriminality a domovníků-preventistů.

V období od listopadu 2022 se podařilo rozpracovat myšlenku kontaktního místa sociální pomoci s přispěním všech relevantních aktérů, posílit komunikaci mezi terénními sociálními pracovníky napříč sociálními službami a sociálním odborem Městského úřadu nebo zajistit plnění důležitých opatření v Tematickém akčním plánu pro oblast bezpečnosti. Pro některá opatření Tematického akčního plánu pro oblast bezpečnosti a prevence kriminality Agentura zprostředkovala financování skrze OP Zaměstnanost+.

  • Asistenti prevence kriminality: zahrnuje 9 pozic asistentů prevence kriminality.
  • Domovníci preventisté v Sokolově: zřízeno 9 pozic domovníků-preventistů.
  • Sokolov řeší práci a dluhy: poskytuje cílenou podporu pro sociálně ohrožené osoby a osoby po výkonu trestu odnětí svobody tak, aby se začlenily do společnosti, což je základním předpokladem pro řádný život.

Agentura poskytovala městu a místním aktérům průběžně také informační servis (novinky z legislativy i operačních programů ESIF a dalších zdrojů ad.), vzdělávání, a to jak obecně, tak specificky pro město Sokolov na místě (např. Jak na dluhy).

I přes značné úsilí a iniciativu, kterou jsme v posledních letech vynaložili, však mnohé důležité aktivity nebyly realizovány. Nedostatečná komunikace a nevyužívání našich kapacit městem Sokolov vedly k tomu, že mnoho iniciativ Agentury a dalších, místních aktérů, zůstalo nezrealizováno.

Město Sokolov disponuje kvalitní sítí poskytovatelů sociálních služeb, které jsou otevřené inovativním přístupům i rozšíření svých služeb, stejně tak, jako disponuje rozsáhlým bytovým fondem. Věříme, že je Sokolov v budoucnu bude moci využít ku prospěchu všech svých občanů.

Děkujeme městu Sokolov za dosavadní spolupráci a přejeme mnoho úspěchů v dalším úsilí.

 

Bližší informace o naší spolupráci se Sokolovem lze nalézt v dokumentu: Shrnutí spolupráce a nabízených možností spolupráce Agentury pro sociální začleňování a města Sokolov za posledních 18 měsíců (období od listopadu 2022 do dubna 2024).