Sociální vyloučení se v ČR opět mírně zhoršuje: Agentura na semináři odhalila aktuální data Indexu sociálního vyloučení

||Sociální vyloučení se v ČR opět mírně zhoršuje: Agentura na semináři odhalila aktuální data Indexu sociálního vyloučení

Sociální vyloučení se v ČR opět mírně zhoršuje: Agentura na semináři odhalila aktuální data Indexu sociálního vyloučení

2024-06-18T13:27:35+02:0023 října, 2023|Aktuality|

Praha, 23. října 2023 – Během dnešního semináře představila Agentura pro sociální začleňování nová data ze svého jedinečného analytického nástroje – Indexu sociálního vyloučení. Na semináři byl diskutován význam Indexu pro tvorbu sociální politiky na národní úrovni a pro plánování konkrétních opatření v jednotlivých obcích. Diskuse o plánech ministerstev a o praktických zkušenostech obcí se zúčastní zástupci Ministerstva práce a sociálních věcí, Ministerstva školství, místních partnerů a zástupci Agentury.

Nový index ukazuje meziroční zhoršení situace v obcích, kde se koncentrují chudí a sociálně vyloučení lidé. S ohledem na důsledky covidu, vysokou inflaci a zdražení energií jsme to očekávali. Ukazuje se, jak důležité je pracovat s nástroji, které prokazují dopady změn – negativních i pozitivních – z celostátní úrovně do regionů a obcí. I proto chceme na nový index upřít pozornost. Vidíme velký potenciál pro jeho využití v dobré spolupráci ministerstev při přijímání opatření na úrovni vlády a současně při cíleném zaměření pomoci do konkrétních měst a obcí. Na tom nyní stavíme práci Agentury pro sociální začleňování,” říká ředitel Agentury, Martin Šimáček.

Index sociálního vyloučení spojuje důležité ukazatele z různých oblastí sociálního vyloučení, což umožňuje získat komplexní pohled na situaci v konkrétních obcích a regionech. Celkový rozsah je vyjádřený prostřednictvím 30bodové škály. Počet nejvíce zasažených obcí s hodnotou Indexu 12 až 30 vzrostl v minulém roce oproti předloňsku ze 175 na 191. Zhoršení o 3 až 10 bodů zaznamenalo téměř 10 % obcí v ČR. Z konkrétních indikátorů došlo mezi lety 2021 a 2022 k nárůstu počtu vyplacených příspěvků na bydlení o 21841. Za několik let je tento nárůst ojedinělý, setrvale totiž docházelo k poklesu počtu těchto dávek.

Díky komplexnímu pohledu může být Index využíván Ministerstvem pro místní rozvoj a také dalšími centrálními úřady. Zuzana Freitas Lopesová, náměstkyně ministra práce a sociálních věcí, uvedla: „Agenda sociálního začleňování, kterou má MPSV v gesci, cílí mimo jiné na obce, které jsou postiženy dlouhodobou strukturální zátěží. Právě tam je potřeba směřovat koncentrovanou pomoc z oblasti sociálních služeb, bydlení, vzdělávání a dalších. Index sociálního vyloučení nám pomáhá identifikovat potřebná místa a tím pádem poskytovanou podporu dobře a efektivně zacílit. Agentura pro sociální začleňování je pro nás tak klíčovým partnerem pro poskytování podpory dotčených obcí.

Agentura aktivně spolupracuje s resorty, jejichž pravomoci zahrnují řešení této problematiky. Důležitá je zejména spolupráce v oblasti školství. Jan Mušuta, ředitel odboru řízení regionálního školství na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy, zdůraznil: „Vzdělávání dětí ze sociálně vyloučeného prostředí zahrnuje mnoho aspektů, které sahají za rámec školství, jako je bydlení, zadluženost a zaměstnanost rodin. Když tedy chceme identifikovat znevýhodněné lokality a pomoci dětem na tamních školách, nemůžeme se omezit pouze na sféru vzdělávání. Je potřeba analyzovat a komplexně řešit všechny uvedené oblasti v dané lokalitě. A právě v tom je role Agentury nezastupitelná.

Během semináře proběhly diskuse o sociálním začleňování ve spolupracujících obcích, na nichž se podíleli odborníci, zástupci obcí a další zainteresovaní. Veronika Knoblochová, vedoucí odboru sociálních věcí a školství Městského úřadu Litvínov, dodává: „Litvínov patří mezi města s velkou mírou zatížení sociálním vyloučením, což potvrzuje i Index sociálního vyloučení. Ve spolupráci s Agenturou zavádíme komplexní opatření, která situaci pomáhají řešit. Jmenovat mohu například poradenský program zaměřený na oblast bezpečnosti a soubor opatření na zvýšení pravidelnosti docházky dětí předškolního věku do školských zařízení.“

 

Kdy a kde se seminář uskutečnil?

Datum: 23. 10. 2023

Místo: Akademie veřejného investování, Pařížská 4, Praha 1

 

Kdo na semináři vystoupil?

Na semináři se představila řada klíčových osobností oblasti sociálního začleňování, včetně náměstkyně ministra práce a sociálních věcí, Zuzany Freitas Lopesové, ředitele odboru řízení regionálního školství Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Jana Vörös Mušuty, ředitele Agentury pro sociální začleňování, Martina Šimáčka a dalších odborníků na politiky sociálního začleňování.

 


Akce se konala v rámci realizace projektu „Rozvoj systémů pro sociální začleňování“ reg.č. projektu CZ.03.02.02/00/22_004/0000366
.