Agentura pro sociální začleňování a Ústecký kraj podepsaly memorandum o spolupráci

||Agentura pro sociální začleňování a Ústecký kraj podepsaly memorandum o spolupráci

Agentura pro sociální začleňování a Ústecký kraj podepsaly memorandum o spolupráci

2023-11-08T18:34:46+01:008 listopadu, 2023|Aktuality|

Ústecký kraj a Agentura pro sociální začleňování stvrdili strategické partnerství. Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller a ředitel Agentury pro sociální začleňování Ministerstva pro místní rozvoj dnes v Ústí nad Labem podepsali memorandum o spolupráci, které deklaruje vůli společně řešit sociální vyloučení ve městech a obcích kraje. Ústecký kraj čelí celé řadě potíží spojených se sociálním vyloučením. Ve srovnání s ostatními regiony je zde nejvíce obcí, které dosahují nejvyššího skóre Indexu sociálního vyloučení v ČR, 13 % obyvatel kraje čelí exekucím a 7,5 % žáků předčasně ukončuje základní vzdělání. V nejvíce zasažených obcích jsou však čísla mnohem horší. Dnes podepsané Memorandum o spolupráci představuje krok ke zlepšení situace v oblasti dostupného bydlení, zaměstnanosti, vzdělávání, dluhů, zdraví či prevence kriminality.

V Ústeckém kraji se nachází téměř devadesát sociálně vyloučených lokalit, kde žije až 38 000 lidí. Přímo v bytové nouzi je více než 6 tis. obyvatel kraje, evidujeme přes 30 chudinských ubytoven. I proto je v memorandu věnována zvláštní pozornost podpoře rozvoje dostupného bydlení, společnému postupu proti obchodování s chudobou a zaměření na desegregaci konkrétních lokalit ve městech. Martin Šimáček, ředitel Agentury, uvedl: „Od října jsme zahájili speciální projekt na podporu desegregace vyloučených lokalit. Spolupracujícím městům nabízíme podporu, ve které se spojuje výstavba a rekonstrukce sociálního a dostupného bydlení se službami asistence při získání a udržení bydlení, včetně dluhového poradenství. Při zpracovávání těchto desegregačních plánů je kraj klíčovým partnerem.“

Jedním z klíčových problémů v Ústeckém kraji je předlužení obyvatel vyloučených lokalit, které brání jejich návratu na trh práce. Agentura a Ústecký kraj budou spolupracovat na vytvoření efektivní sítě odborného poradenství zaměřeného na řešení dluhových problémů a oddlužování. Spolupráce se ale zaměří například i na oblast prevence kriminality a rozvoj sociálních služeb prevence.

Součástí spolupráce bude také nabídka Agentury pro desegregaci vzdělávacích soustav v místech, kde se koncentrují děti se sociálním znevýhodněním. „Podpoříme vybrané obce ve zvyšování dostupnosti vzdělávání dětí z vyloučených lokalit a zaměříme se na prevenci předčasných odchodů žáků ze základních škol. Mám radost, že ke spolupráci se v Ústeckém kraji hlásí hodně územních celků, které chtějí specificky řešit dostupnost vzdělávání pro tyto děti,“ doplnil Martin Šimáček.

Agentura pro sociální začleňování spolupracuje v současné době v Ústeckém kraji se čtrnácti obcemi: Česká Kamenice, Děčín, Dubí, Chomutov, Jirkov, Kadaň, Litvínov, Postoloprty, Roudnice nad Labem, Rumburk, Staré Křečany, Štětí, Vejprty, Žatec. „Partnerství mezi Agenturou pro sociální začleňování a Ústeckým krajem představuje důležitý krok k řešení problémů nejen těchto obcí, neboť umožní řešit systémové překážky, na které nemají samotné obce kapacitu,“ uzavřel Šimáček s tím, že se kraj a Agentura shodují na potřebě zapojování dalších obcí do spolupráce.