Gerhard Hadi: Nevzdávejte se svých cílů. Tisíckrát vás odmítnou, ale jednou řeknou ano.

||Gerhard Hadi: Nevzdávejte se svých cílů. Tisíckrát vás odmítnou, ale jednou řeknou ano.

Gerhard Hadi: Nevzdávejte se svých cílů. Tisíckrát vás odmítnou, ale jednou řeknou ano.

2022-05-09T10:18:32+02:0027 dubna, 2022|Aktuality|
Gerhard Hadi se narodil v Košicích, kde vyrůstal na převážně romském sídlišti Luník IX. Od dětství ho lákalo pracovat v médiích, rádiu nebo televizi. V Košicích úspěšně dokončil gymnázium a bakalářské studium v oboru Mediální studia a žurnalistika. Nyní pracuje jako moderátor v rádiu.

„Moje dětství nebylo příliš krásné, bylo komplikované. Moc jsem si nerozuměl s romskými chlapci, spíš jsem se bavil s kámoškami. Starší chlapci mi to trochu záviděli,“ vzpomíná teď už s úsměvem. Potýkal se s šikanou ze strany spolužáků, ale také od učitelů, kdy jedna učitelka o něm tvrdila, že je „špinavý“. To ale nebyl. Problémem byl také jeho částečný židovský původ. „Spolužáci se mnou nechtěli sedět s tím, že ode mě chytnou vši, i když to nehrozilo,“ vypráví. Změna přišla, když se souhlasem ředitelky na druhém stupni základky založil rádio. Spolužáci si říkali „On je sice trochu jinačí, ale přijatelný. Když jsem odcházel ze školy, už jsem měl kámoše“.

Otec byl muzikant a skoro nebyl doma, výchova tedy byla na matce a na starší sestře. Po základní škole šel na soukromé gymnázium v Košicích. „Tam jsem si uvědomil, že můžu být hrdý na to, čím jsem. I na to, že jsem Rom, i na to, že jsem žid,“ říká. Období na gymnáziu, kde měl výborné profesory i spolužáky, považuje za jedno z nejkrásnějších. „Tehdy jsem si také uvědomil, jak je důležité být vzdělaný, abych se v Košicích a na Slovensku vůbec prosadil,“ podtrhuje Gerhard Hadi.

Po gymnáziu šel na vysokou školu, na ní si musel vydělávat po brigádách. „Motivovalo mě to, že jsem chtěl něčeho dosáhnout, chtěl jsem být sám na sebe pyšný,“ vysvětluje. Během studia dostal nabídku pracovat v rádiu v Česku. Ještě předtím ale absolvoval stipendijní program Centra nezávislé žurnalistiky v Bratislavě, který byl určen začínajícím romským novinářům. Zkušenosti nasbíral i v maďarském rádiu.

Nyní spolupracuje na několika mediálních projektech, přitom se ještě věnuje dalšímu vysokoškolskému studiu. Samozřejmě v mediálním oboru.
„Mladým lidem bych chtěl říct: Nevzdávejte se svých cílů. Tisíckrát vás odmítnou, ale jednou řeknou ano. A je velmi důležité mít vzdělání. Jít za svým cílem a mít vzdělání,“ zdůrazňuje.

Příběh Gerharda Hadiho si můžete poslechnout v dalším díle naší série o cestách Romů českým a slovenským vzdělávacím systémem:

 

Tento materiál vznikl za finanční podpory Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Výzkum, vývoj, vzdělávání v rámci projektu „Inkluzivní a kvalitní vzdělávání v územích se sociálně vyloučenými lokalitami“, reg. č. projektu CZ.02.3.62/0.0/0.0/15_001/0000586.