Nikola Taragoš: Občas jsem nebyl přijímaný tak, jak bych si přál

||Nikola Taragoš: Občas jsem nebyl přijímaný tak, jak bych si přál

Nikola Taragoš: Občas jsem nebyl přijímaný tak, jak bych si přál

2022-05-05T12:54:18+02:0025 dubna, 2022|Aktuality|
Nikola Taragoš pochází z romské rodiny z pražské Libně, jeho mateřským jazykem je romština. V porevolučním období podnikal v gastronomii, provozoval diskotéku a věnoval se obchodu s realitami. Později studoval na Pražské vysoké škole psychosociálních studií a nyní působí jako ředitel programů ve společnosti Romodrom o.p.s.

Rodina Nikoly Taragoše pochází ze Slovenska a jeho rodným jazykem je romština. Nedostatečná znalost češtiny byla jedním z důvodů, proč nebyl přijat do školky. Postupem času se česky naučil, ale jak přiznává, nebylo to úplně jednoduché.

Základní škola pro něho byla poznamenána rozvodem rodičů a častým stěhováním. Díky tomu navštěvoval několik základních škol. „Strašně jsem chtěl na zvláštní školu, protože tam byla spousta kamarádů, ale naštěstí mi to rodiče rozmluvili,“ směje se.

„Občas jsem se setkával s tím, že jsem nebyl přijímaný tak, jak bych si přál. Je to něco, co si nesu jako částečnou zátěž,“ přiznává a pokračuje: „Děti o velkých přestávkách se s námi nebavili, ale někdy na nás dokonce i plivali.“

Po skončení střední školy se v době porevoluční euforie vrhnul do podnikání. Dnes lituje, že nepokračoval dále ve studiu, ale zároveň je rád, že díky tomu získal řadu zkušeností z komerčního sektoru.

V organizaci Romodrom začínal jako dobrovolník. Po nějaké době dostal nabídku pracovat zde na hlavní pracovní poměr. „Nevěřte tomu, že tu společně nemůžeme žít, Romové a majorita,“ uzavírá.

Celý příběh Nikoly Taragoše můžete shlédnout v dalším díle naší série o cestách Romů českým vzdělávacím systémem:

 

Tento materiál vznikl za finanční podpory Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Výzkum, vývoj, vzdělávání v rámci projektu „Inkluzivní a kvalitní vzdělávání v územích se sociálně vyloučenými lokalitami“, reg. č. projektu CZ.02.3.62/0.0/0.0/15_001/0000586.