Tiskové prohlášení Agentury k uzavření ubytovny v Ústí nad Labem

Uzavřený dům v ulici Beneše Lounského, Předlice. Uzavřený dům v ulici Beneše Lounského, Předlice.

Praha, 31.1.2013 – V souvislosti s uzavřením ubytovny v Čelakovského ulici v Ústí nad Labem, o kterém rozhodl její soukromý majitel, navrhuje vládní Agentura pro sociální začleňování městu Ústí nad Labem podporu a konkrétní kroky, které mohou pomoci řešit situaci necelé stovky lidí, kteří se ocitnou bez střechy nad hlavou, většina z nich zatím nemá zajištěno náhradní bydlení.

Do ubytovny se na konci loňského roku přistěhovalo asi padesát obyvatel z předlického domu v ulici Beneše Lounského, který byl statikem označen jako neobyvatelný a majitel odmítl jeho nájemníkům poskytnout náhradní bydlení, ani dům nezačal opravovat.

Podle dostupných informací bude dnes na ubytovně odpojena dodávka elektřiny a vody. Ke včerejšímu dni přitom bylo obsazeno 24 ubytovacích jednotek. Pracovníci sociálního odboru magistrátu předali ubytovaným adresy volných ubytoven a azylových domů. Seznam obsahuje převážně lokality mimo Ústí nad Labem (Most, Osek, Duchcov, Dubí, Obrnice, Děčín, Lovosice, Louny, Žatec). Tento postup považujeme za nepřijatelný. Řešení situace je nezbytné hledat v rámci města Ústí nad Labem, a nikoliv na úkor okolních obcí. Vynucená migrace z bytových důvodů obvykle vede k dalšímu zhoršení situace rodin, především dětí.

Agentura informovala o rizikovém vývoji vedení města již na podzim loňského roku a iniciovala svolání Akční skupiny primátora. Situaci se přes úsilí řady odpovědných činitelů, zejména velitele městské policie, terénních pracovníků neziskových organizací i sociálního odboru městské části Předlice nepodařilo vyřešit. Vedení města zvažovalo možnost zřízení městské ubytovny, zatím bez výsledku.

O svolání Akční skupiny usiluje Agentura již dva týdny i nyní. Je nezbytné, aby došlo ke koordinaci všech odpovědných složek – vedení města, sociálního odboru magistrátu, městských částí, neziskových organizací a policie.

Za krizové situace se nabízí urychleně zprovoznit k dočasnému bydlení pro rodiny s dětmi bývalou služebnu městské policie v Předlicích, která je v majetku městské časti.

Považujeme za vhodné, aby i ostatní městské části poskytly dočasné volné bytové kapacity, např. v rozsahu jednoho bytu v každém městském obvodě.

Započaty musí být práce na zprovoznění krizového bydlení na území města, ať už v režimu městské ubytovny, či ve spolupráci s neziskovými organizacemi nebo soukromými pronajímateli.

Jsme připraveni na takovém projektu spolupracovat, podílet se na zpracování projektového záměru s žádostí o příspěvky z dotací.

Více informací:

Martin Šimáček, tel.: 777 787 974