Tisková zpráva - Projekty na pomoc sociálně slabým se na Šluknovsku zaměří na zaměstnanost a vzdělávání

Předškolní příprava na Šluknovsku. Předškolní příprava na Šluknovsku.

Praha, 22.2.2010 – Rekonstrukce Centra služeb, zapojení více lidí do údržby veřejných prostranství pomocí veřejné služby, přípravné třídy a asistenti pedagogů ve školách, nová nízkoprahová zařízení a azylový dům – to všechno může v případě úspěchu podávaných projektových žádostí začít pomáhat sociálně slabým obyvatelům Šluknovska. Příprava projektů vychází ze strategického dokumentu, který společně připravili členové takzvaného lokálního partnerství zřízeného vládní Agenturou pro sociální začleňování v romských lokalitách.

„Šluknovsko je první lokalitou, v nichž Agentura působí, kde byl tento strategický dokument dokončen. Je konkrétním výsledkem spolupráce zástupců obcí a měst a dalších subjektů podílejících se v tomto regionu na začleňování chudých obyvatel sociálně vyloučených lokalit koordinované vládní Agenturou," říká ministr pro lidská práva Michael Kocáb.

Strategický plán podrobně představuje situaci i potřeby lokality Šluknovska v oblastech zaměstnanost, vzdělávání, bydlení a sociální služby a další integrační aktivity. Zároveň shrnuje dlouhodobé i krátkodobé cíle a konkrétní projekty, jejichž realizace povede k naplňování těchto cílů i celého plánu," říká šluknovská lokální konzultantka Agentury pro sociální začleňování Hana Volfová. Plán již schválilo 18 starostů ze Sdružení pro rozvoj Šluknovska, v nejbližší době jej budou schvalovat zastupitelstva jednotlivých obcí a měst.

„Jsem velmi ráda, že díky konstruktivnímu přístupu všech partnerů vznikl tento podrobný plán. Aby však nezůstalo jen u něj, čeká v současné chvíli všechny členy partnerství mnoho práce s přípravou a podáním plánovaných projektů," dodává Hana Volfová.

V oblasti zaměstnanosti je jednou z priorit vznik sociální firmy. Díky chystanému projektu sdružení Cedr se v Rumburku budou moci desítky nezaměstnaných prostřednictvím veřejné služby zapojit do údržby veřejných prostranství.

Další prioritou strategického plánu je oblast vzdělávání. Projekty připravované základními školami ve Varnsdorfu, České Kamenici a speciální školou Rumburku jim v případě, že budou podpořeny, zajistí od začátku příštího školního roku zřízení přípravné třídy a působení asistentů pedagogů ve školách. Díky rozsáhlým individuálním projektům by měla být otevřena nová nízkoprahová zařízení v České Kamenici a Krásné Lípě.

Občanské sdružení Cedr má v plánu zavádět terénní práci do menších obcí, dále zakoupit a rekonstruovat azylový dům a startovací byty pro klienty, kteří by do nich mohli po určité době z azylového domu přecházet.

„Velmi oceňuji kvalitu tohoto dokumentu i fungování lokálního partnerství na Šluknovsku. Obojí příkladně naplňuje hlavní cíle existence Agentury, kterými není přímá práce s konkrétními obyvateli sociálně vyloučených lokalit, ale právě metodická a finanční podpora jednotlivých aktérů, kteří v těchto oblastech pracují," říká ředitel Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček.

Agentura pro sociální začleňování působí na Šluknovsku od roku 2008. Lokální partnerství zde sdružuje zástupce obcí a měst a dalších významných subjektů působících v oblasti sociálního začleňování Členy lokálního partnerství je kromě Agentury šest obcí a měst z regionu (Rybniště, Krásná Lípa, Chřibská, Varnsdorf, Česká Kamenice, Jiřetín pod Jedlovou), osm neziskových organizací a speciální základní škola v České Kamenici. V letošním roce se partnerství rozšíří o obce Šluknov a Jiříkov, které projevily zájem o připojení ke stávajícímu partnerství.

Více informací: Hana Volfová, tel.: 777 291 400

Strategický plán lokality Šluknovsko